2022-01-31 14:49:36• hírek • Bede Emőke

A szokásosnál melegebb idővel köszönt be a február. Mutatjuk, milyen időre számíthatunk a következő két hétben

Fotó: Szatmár.ro
Fotó: Szatmár.ro

Az Országos Meteorológiai Szolgálat legfrissebb tájékoztatása szerint a január 31. és február 13. közötti időszak első felében változékony, ám az ilyenkor megszokottnál enyhébb időjárásra számíthatunk, a második hétre azonban országszerte lehűlés következik.

A Bánságban a fentebb jelzett periódus első hetében a maximális hőmérséklet 3 és 7 Celsius fok körül alakul, és vélhetően még a leghűvösebb pillanatokban sem csökken -5 fok alá. A második héten fokozatos lehűlésre kell számítani, s a mínuszok meghozzák a csapadékot is – igaz, kis mennyiségben, de akár napi rendszerességgel.  A Kőrösvidéken február 6-áig a napi átlaghőmérséklet 1 és 6 fok között alakul, éjszaka pedig 0 és -6 fok közé süllyed a hőmérő higanyszála. Ahogy az ország más tájain, úgy itt is hűvösebbre fordul az idő a második héten, napközben legfeljebb 2-3 fokra lehet számítani, éjszaka pedig -5 és -6 fok körül alakul az átlaghőmérséklet. Csapadékra e területen is csak kis mennyiségben, viszont napi rendszerességgel számítani lehet.


Erdélyben a két hét folyamán végig fagypont körül alakul a nappali időjárás, éjszakánként pedig -4 és -9 fok közötti hidegre kell készülnünk. Az esernyőt egyetlen napon sem lesz tanácsos otthon hagyni, ugyanis a meteorológusok szerint kis mennyiségekben ugyan, de szinte naponta esni fog.


A máramarosiak a fentebb jelzett időszak első hetében legfeljebb 3 fokos nappali hőmérsékletet tapasztalhatnak, éjszaka pedig -8 és -2 fok közé hűl le a levegő. A második héten itt is hűvösebbre fordul az idő: a nappali maximum mindössze fagypont körül alakul, éjszaka pedig -6 Celsius fok alá fog süllyedni a hőmérő higanyszála. Csapadékra szinte minden nap számítani kell.


Moldovában a napközben 3 és 5 fok közötti hőmérsékletre számíthatunk, éjszaka pedig -6 és -2 fok között alakul az időjárás. Valamivel enyhébben indul a február Dobrodzsában, ahol nap közben akár 7 fokot is mérhetek, és éjszaka is legfeljebb -3 fokig hűl le a levegő.  Csapadékra utóbbi területen február 1-én, valamint 5-e és 7-e között lehet számítani. Munténiában és Olténiában az ilyenkor megszokottnál enyhébb időjárással köszönt be a február, hiszen nap közben akár 9 fok is lehet, és éjszaka sem lesz hidegebb, mint -6. Csapadék csak szórványosan, február 1-én és 5-étől kezdve alakulhat ki.


Hegyvidéken január 31. és február 13. között fagypont alatti hőmérsékletekre lehet számítani: míg a nappali csúcsmérséklet -7 és -1 fok között alakul, éjszaka -12 fokot is mérhetnek. Rövidebb havazásra, hózáporokra szinte minden nap készülni kell.


A weather.com előrejelzése szerint Szatmárnémetiben inkább a következő egy hét lesz hűvös: a nappali csúcshőmérséklet 3-4 fok körül alakul majd, éjszakánként pedig 0 és -6 fok közötti hőmérsékletre lehet számítani. Csapadék szinte minden nap várható: első körben hóra és havasesőre, hétvégén pedig esőre készülhetünk. Hétfőtől enyhülés várható: a nappali hőmérséklet 5-6 fok körül alakul és éjszaka sem kell -3-nál alacsonyabb hőmérsékletre számítani. Az időjósok szerint csapadék február 9-e után már nincs kilátásban.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: